12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve M.Akif Ersoy´u Anma Günü

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve M.Akif Ersoy´u Anma Günü

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve M.Akif Ersoy´u Anma Günü

İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü (12 Mart) münasebetiyle hazırlanan program okulumuzda yapıldı. 

12.03.2017 7945

İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü (12 Mart) münasebetiyle hazırlanan program okulumuzda yapıldı. 

12 Mart 1921 tarihinde TBMM´de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif´in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, verilen 500 liralık ödülü "Ben bu şiiri para için yazmadım." diyerek Türk ordusuna bağışlamıştır. Mehmet Akif, İstiklal Marşı´nı kitabı Safahat´a niçin koydurmadığı sorulduğunda "O benim değil, milletimindir." cevabını vermiştir.

           İstiklal Marşı´nın bestelenmesi için yarışma düzenlenmiş, bu yarışmaya 24 besteci katılmıştır. 1924 yılında Ankara´da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat ÇAĞATAY´ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930´da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Şefi Osman Zeki ÜNGÖR´ün hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuştur.

          Millî marşımız, milletimizin hiç değişmeyen bağımsızlık karakterinin yakın çağdaki büyük tezahürü olan ve Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı içinden çıkmıştır. Millî marşımız, Türk milletinin "medeniyet denilen tek dişi kalmış bir canavar" tarafından yok edilme niyet ve teşebbüslerine karşı verilmiş bir kavganın içinden doğmuştur. Onun için adı "İstiklal Marşı"dır.

   Mehmet Akif, son günlerinde, hasta yatağında yatarken kendisine İstiklal Marşı için “Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?” diye bir sual sorulmuş. Akif’in şu cevabı, bu marşın neyin destanı, neyin mahsulü olduğunu anlatacak bir vecizedir:

      “O şiir bir daha yazılamaz, onu ben de yazamam; onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın.”

 Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başlayan ve çeşitli gösterilerle devam eden programımızın kapanış konuşmasını Okul Müdürümüz Sayın Yunus GÜNGÖR yaptı. Müdürümüz konuşmasında öğrencilerimize; ´´ Bugün devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının sembolü, onurlu istiklal mücadelesini bayraklaştıran vatan şairimiz Mehmet Akif ERSOY´un yazdığı İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 95. yıldönümünü kutluyoruz. İstiklal Marşını anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve böyle değerlendirmemiz gerekir. Öğrencilerimiz bizleri o günlere götürerek çok duygulandırdı. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde vatan şairimiz Mehmet Akif ERSOY´un da dediği gibi Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın. Mehmet Akif ERSOY´un yüksek ahlakı, örnek kişiliği, mücadele azmi, millet sevgisi ve bağımsızlık aşkı yolunuza ışık tutsun. Birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde geleceğe daha güçlü olarak emin adımlarla ilerlemeliyiz. İstiklal mücadelemizi destansı ifadelerle kaleme alarak ölümsüzleştiren Mehmet Akif´i Rahmet, Şükran ve minnetle anıyorum.´´ diye seslendi.

13 Şubat 2017 Pazartesi günü İstiklal Marşını En güzel ben okuyorum yarışmasında dereceye giren öğrencilerimize ödülleri verilmiştir.

Bizlere bu anlamlı günü en coşkulu ve duygulu haliyle yaşatan sevgili öğrencilerimize ve emeklerinden dolayı Değerli Öğretmenimiz Emine SERÇE´ye teşekkür ederiz.